Woensdag 28 februari

 • We beginnen deze avond met een opening. Deze is gevraagd om hier te plaatsen:

“Na een drukke werkweek vraag ik me weleens af wie of wat mij stuurt. Mijn visie op hoe ik graag wil leven, mijn persoonlijke waarden die ik vorm wil geven of domweg door mijn agenda die voor een groot deel via mijn secretariaat wordt gevuld. Het is druk in de wereld van zorg en het academisch onderwijs waar ik actief in ben. Wie stuurt wie in mijn leven?
Eindelijk is het weekend, het is zaterdag. De dag die ik steevast reserveer voor mij en mijn zoon. Mijn zoon, Mahil van 22 jaar die autistisch is en een verstandelijke beperking heeft. Hij kan niet praten, lezen of schrijven. Zijn niveau van functioneren is lager dan een kind van 3 jaar, ondertussen is hij 22. Een mooie grote jongen, slank en knap om te zien (al zeg ik het zelf). We redden ons prima met gebarentaal en de rest regelen we door elkaar aan te kijken, te wijzen en aan te voelen. Het is een druilerige dag. We zijn in een dorpje, ergens in Drenthe op zoek naar een speelgoedwinkel. Hij heeft aangegeven een Pino-pop, zo’n blauwe vogel met oranje snavel van Sesam straat te willen, door er steeds een aan te wijzen op zijn IPad. Hiermee is zijn serie poppen, met Bert, Ernie, Elmo en anderen van Sesamstraat compleet. Er is nog maar één speelgoedwinkel in het noorden die een Pino (in de uitverkoop) heeft. We kopen samen, de laatste Pino in die winkel. Mahil is dolgelukkig en loopt en vrolijk mee huppelend over straat.
Even verderop zien we een soort huishoudwinkel, met schoonmaakspullen en speelgoed. Het is leegverkoop. De winkel gaat kennelijk sluiten. Het begint buiten steeds harder te regenen. Mahil gebaart dat hij er naar binnen wil, ik ook! Het is binnen druk. Het is er vochtig, van de regen maar misschien ook wel lekkage. Het ruikt er naar oude jassen. Ik loop met mijn zoon richting het speelgoed. Hij kijkt ergens anders heen. Dat verbaast mij. Ik volg zijn kijkrichting. Hij wijst op een jonge dame met een hoofddoek, Midden-Oosten uiterlijk die achter een van de toonbanken staat. Ze kijkt op een mobieltje. Hij wijst dat hij naar haar toe wil. Ik denk dat dit geen goed idee is. Mijn zoon raakt mensen graag even aan, even een hand geven en die vasthouden. Met deze jonge Moslima lijkt me dat geen goed idee. Maar Mahil dringt aan, sleurt me bijna mee richting de jonge dame met hoofddoek. Ik laat hem los. Ik zie wel wat er gebeurd. Ik wil ook geen scene in de winkel.
Dan gebeurt het volgende. Mijn zoon gaat voor haar staan. Ze kijkt hem scherp aan, en hij haar. Dan zwaait hij even. Ze zwaait terug. Dan steekt hij zijn hand uit. Ze aarzelt, en geeft een hand terug. Dan houdt hij heel zacht wiegend haar hand vast. Hij steekt ook zijn andere hand uit. Die pakt ze ook voorzichtig vast.
” Wat is dit meneer? “ vraagt ze zachtjes.
“ Mijn zoon kan niet praten, hij maakt even contact met je. Hij zal alleen maar even je hand vasthouden, als dat mag,…”
Dan maakt mijn zoon het gebaar van “Lief”, hij aait over zijn wang. Vragend kijkt ze me aan.
“ Dat betekent dat hij je lief vindt.” Meteen herhaalt hij het gebaar.
“ Heel lief, hij doet het twee keer.”
Dan begint ze te huilen, grote tranen rollen over haar lichtbruine wangen terwijl mijn zoon haar handen voorzichtig vasthoudt, neuriënd en met rustige blik aankijkt.
“ Sorry meneer. Eh,…weet u ik kreeg net, enkele minuten geleden op mijn telefoon een bericht dat mijn broertje in het ziekenhuis is overleden. Uw zoon lijkt op hem.” Opnieuw tranen die over haar wangen rollen terwijl ze mijn Mahil blijft vasthouden en aankijken.
“ En ik voelde me net zo alleen, zo alleen meneer,….alleen met mijn verdriet. En dan komt uw zoon.”,….. ze valt stil, denkt na. “God stuurt soms mensen meneer. Ik ben nu niet meer alleen, dank je, dankjewel,….” Minuten verstrijken, mensen staan eromheen, iedereen is stil. Dan trekt Mahil zijn handen langzaam terug. Tilt de Pino pop op en kust haar daarmee. Ze glimlacht en droogt haar tranen af. “ Ze zwaait, dag broertje goede reis!”
Ze kijkt ons nog lang na, door de winkelruiten heen, haar gezicht steeds opnieuw droog vegend. Ze zwaait opnieuw naar Mahil met een bescheiden opgestoken hand. Deze woorden, dag broertje goede reis hebben me geraakt. Ook ik houd het niet droog.
In de auto, op de terugweg vraag ik me opnieuw af wie of wat mij stuurt. Wie mijn zoon, met al zijn zogenaamde beperkingen stuurt heeft deze Moslima me net al uitgelegd.

 • Voor de pauze herhalen we The old country church. Na de pauze nemen we de sing-in voor aanstaande zondag optreden in Apeldoorn door.
 • Aanmeldformulier voor Ommen inleveren als je dat nog niet gedaan hebt.
 • We hebben gehoord in de wandelgangen dat, nu we naar Ommen gaan, er meer mensen naar huis gaan en niet in de kampeerboerderij blijven overnachten.Dat is natuurlijk niet de insteek van dit weekendje weg. Elkaar op een andere manier treffen en naar elkaar omzien. Samen het saamhorigheidsgevoel beleven en samen dingen doen naast de optredens. Op Ameland was die keuze er niet en was op 1 hand te tellen van de mensen die niet mee gingen overnachten. Om juist hun de mogelijkheid te geven om nu wel deel te kunnen nemen aan het programma hebben we voor een plek gekozen die niet op een eiland plaatsvindt.Er komt nog een mogelijkheid om je keuze door te geven met wie je op een kamer wil slapen.En uiteraard zul je thuis beter slapen maar we gaan maar 1 keertje op kamp.We hebben de fout gemaakt door zoveel keuzes te geven op het aanmeldformulier.Doel is om met zoveel mogelijk koorleden een geweldig koorweekend van te maken waar nog lang over nagepraat gaat worden. We hebben net vooraf als Ommen commissie weer bij elkaar gezeten en het draaiboek begint al mooi vorm te krijgen.
 • Volgende week maandgebed. Berichten mogen voor woensdag 17.00 uur naar Janet.
 • Ledenvergadering is woensdag 3 april om 19.30 uur. Ewald zijn 4 jaar als algemeen bestuurslid zit er al weer op (eigenlijk was het door omstandigheden maar 3 jaar) en is herkiesbaar maar heeft aangegeven nog in bestuur te willen blijven. Koorleden kunnen zich wel verkiesbaar stellen. Wil je dit? dan is de regel dat je 10% van de aantal koorleden van de stemmen moet verzamelen en deze inlevert bij 1 van de bestuursleden. Op de ledenvergadering wordt dan door de koorleden gestemd wie het wordt. (Bij een open vacature, als er dus een plekje vrij komt omdat er iemand uit het bestuur gaat dan heb je geen voorkeurstemmen nodig en kun je je gewoon opgeven en wordt er gestemd tijdens de ledenvergadering) Zijn er punten die besproken moeten worden op de eerstvolgende bestuursvergadering van 14 maart of iets wat je alvast kwijt wilt voor de ledenvergadering dan een berichtje naar 1 van de bestuursleden.
 • Namens Riny bedankt voor het medeleven, Het gaat goed met hem en hoopt binnenkort samen met z’n vrouw een bezoekje in de pauze te brengen
 • Aanstaande zondag optreden in Apeldoorn, 10 voor 19.00 uur beginnen we. 18.00 uur op podium staan. Let op parkeerplaatsen bij de kerk zijn vaak vol dus hou hier rekening mee. We zullen voornamelijk alleen souncheck doen.
 • Maandag muziekcommissie. Daar wordt vergaderd over de invulling tijdens ons weekend in Ommen. Ook over het thema van 30 jarig jubileum volgend jaar: Parel. Zoek titel wees creatief wat kun je daar mee doen, wat voor associatie heb je ermee?  Het is stil op de app dus kom maar door.
 • Vanaf volgende week aangepast opstelling. Deze komt einde van deze avond op de site. Er gaan wat mensen van links naar rechts. Zoveel mogelijk rekening mee gehouden met aanpassen aan lengte en mogelijkheden en zaken en breede en dieptes. Deze opstelling gaat in na 3 maart maar ruim voor Ommen. Er zijn wat verschuivingen geweest met mensen die er op kwamen en weer mensen die vertrokken en het was een gatenkaas en dus weer even zoeken naar balans.
 • Gerrie heeft de nabestellingen van de gehaktballen bij zich en deze nabestellingen heeft 45 euro opgeleverd

 Terug